Vodič kroz dizajn, materijale i odabir savršene fotelje

Fotelja, taj omiljeni kutak u domu, predstavlja mnogo više od običnog komada nameštaja. Ona je utočište za opuštanje, mesto za čitanje, razgovor ili jednostavno uživanje u trenutku. Bilo da preferirate klasičan, moderan, retro ili minimalistički stil, raznolikost fotelja na tržištu omogućava vam da pronađete onu koja će se savršeno uklopiti u vaš dom i odražavati vaš lični ukus. Ovaj vodič će vam pomoći da se snađete u svetu fotelja, upoznajući vas sa različitim dizajnima, materijalima i savetima za odabir idealne fotelje za vaše potrebe.

Raznolikost dizajna fotelja

Dizajn fotelje igra ključnu ulogu u njenom izgledu i funkcionalnosti. Svaki stil nosi sa sobom određene karakteristike i istorijski kontekst, pružajući vam mogućnost da izrazite svoju individualnost i upotpunite ambijent svog doma.

 • Klasični dizajn: Chesterfield, Bergere i Wingback fotelje predstavljaju bezvremenske klasike koje odišu elegancijom i sofisticiranošću. Chesterfield, sa svojim prepoznatljivim dugmićima i kožnom presvlakom, simbol je luksuza i prestiža. Bergere, sa svojim zaobljenim naslonima za ruke i udobnim sedištem, pruža vrhunsku udobnost i opuštanje. Wingback, sa svojim visokim naslonom i “krilima” sa strane, stvara osećaj privatnosti i topline.
 • Moderni dizajn: Lounge, Egg Chair i Tulip Chair fotelje predstavljaju inovativnost i eksperimentisanje sa materijalima i oblicima. Lounge fotelje, sa svojim niskim profilom i dubokim sedištem, idealne su za opuštanje i druženje. Egg Chair, sa svojim jedinstvenim oblikom jajeta, pruža osećaj sigurnosti i intimnosti. Tulip Chair, sa svojom elegantnom siluetom i postoljem u obliku tulipana, predstavlja ikonu modernog dizajna.
 • Retro dizajn: Mid-century modern i Art Deco fotelje vraćaju nas u prošlost, oživljavajući duh pedesetih godina prošlog veka i glamura dvadesetih i tridesetih. Mid-century modern fotelje, sa svojim čistim linijama, organskim oblicima i upotrebom drveta i metala, odišu jednostavnošću i funkcionalnošću. Art Deco fotelje, sa svojim geometrijskim šarama, luksuznim materijalima poput somota i satena, i detaljima od mesinga ili hroma, donose notu glamura i elegancije u prostor.
 • Minimalistički dizajn: Skandinavski stil i Bauhaus fotelje ističu se svojom jednostavnošću, čistim linijama i fokusom na funkcionalnost. Skandinavske fotelje, često izrađene od svetlog drveta i prirodnih materijala poput vune ili pamuka, stvaraju osećaj prozračnosti i topline. Bauhaus fotelje, sa svojim geometrijskim oblicima i upotrebom metala i kože, odišu modernizmom i industrijskim šikom.
 • Maksimalistički dizajn: Barokne i Viktorijanske fotelje predstavljaju suprotnost minimalizmu, karakterišući se raskošnim detaljima, bogatim tkaninama i ukrasima. Barokne fotelje, sa svojim rezbarenim drvenim okvirima, tapacirungom od brokata ili damasta i pozlaćenim detaljima, unose notu dramatičnosti i luksuza. Viktorijanske fotelje, sa svojim visokim naslonima, zaobljenim oblicima i upotrebom pliša, čipke i resa, stvaraju romantičnu i nostalgičnu atmosferu.

Najčešći materijali za izradu fotelja

Izbor materijala za fotelju utiče ne samo na njen izgled već i na udobnost, trajnost i održavanje. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, pa je važno razmotriti svoje potrebe i preferencije pre nego što donesete odluku.

 • Tkanine: Pamuk, lan, vuna, baršun i mikrovlakna su najčešće korišćene tkanine za presvlake fotelja. Pamuk i lan su prirodni materijali koji su prozračni i prijatni na dodir, ali mogu biti skloni gužvanju i habanju. Vuna je topla i izdržljiva, ali može biti skuplja. Baršun je mekan i luksuzan, ali zahteva pažljivo održavanje. Mikrovlakna su otporna na mrlje i habanje, ali mogu biti manje prozračna.
 • Koža: Prava koža je luksuzan i izdržljiv materijal koji vremenom dobija patinu i postaje još lepša. Međutim, može biti skupa i zahteva redovno čišćenje i kondicioniranje. Eko koža je pristupačnija alternativa koja imitira izgled prave kože, ali može biti manje izdržljiva i prozračna.
 • Umjetni materijali: Akril, poliester i najlon su sintetičke tkanine koje su otporne na mrlje, habanje i blijeđenje. Često su pristupačnije od prirodnih materijala, ali mogu biti manje prozračne i udobne.
 • Drvo: Masivno drvo, poput hrasta, bukve ili oraha, koristi se za izradu čvrstih i izdržljivih okvira fotelja. Furnir, tanki sloj drveta koji se lijepi na ivericu ili MDF, pruža estetski izgled masivnog drveta po pristupačnijoj cijeni. Drvene fotelje unose toplinu i prirodnu ljepotu u prostor, ali zahtijevaju redovno čišćenje i poliranje kako bi se održao sjaj.
 • Metal: Čelik i aluminijum se često koriste u modernim foteljama, posebno u industrijskom stilu. Metalni okviri su izdržljivi i laki za održavanje, ali mogu biti hladni na dodir. Često se kombinuju sa tapacirungom od tkanine ili kože kako bi se postigla udobnost i toplina.

Kako odabrati najbolju fotelju za sebe

Odabir idealne fotelje može biti izazovan, ali uz prave smjernice, možete pronaći onu koja će ispuniti sve vaše želje i potrebe. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

 • Namjena: Prije svega, razmislite o tome gdje ćete koristiti fotelju i za koju svrhu. Da li vam je potrebna fotelja za dnevnu sobu za opuštanje i druženje, za spavaću sobu za čitanje i odmor, ili za ured za rad? Namjena će uticati na izbor dizajna, veličine i materijala.
 • Udobnost: Udobnost je ključni faktor pri odabiru fotelje. Prije kupovine, obavezno testirajte fotelju kako biste se uvjerili da vam odgovara visina naslona, dubina sjedišta i tvrdoća. Obratite pažnju na potporu za leđa i vrat kako biste izbjegli bolove i nelagodu.
 • Stil: Fotelja treba da se uklopi u stil vašeg enterijera. Ako imate klasičan namještaj, razmislite o Chesterfield ili Bergere fotelji. Za moderan prostor, Lounge ili Egg Chair mogu biti odličan izbor. Ljubitelji retro stila mogu se odlučiti za Mid-century modern ili Art Deco fotelju. Minimalisti će cijeniti jednostavnost skandinavskih ili Bauhaus fotelja, dok će ljubitelji raskoši uživati u baroknim ili viktorijanskim modelima.
 • Proračun: Fotelje dolaze u različitim cjenovnim rangovima, pa je važno odrediti budžet prije nego što krenete u kupovinu. Imajte na umu da kvalitetni materijali i izrada obično znače višu cijenu, ali i dugotrajnost i udobnost.
 • Održavanje: Razmislite o tome koliko vremena i truda ste spremni uložiti u održavanje fotelje. Kožne fotelje zahtijevaju redovno čišćenje i kondicioniranje, dok su fotelje od mikrovlakana otpornije na mrlje i lakše se čiste. Ako imate kućne ljubimce ili malu djecu, birajte materijale koji su otporni na habanje i ogrebotine.

Odabir savršene fotelje je individualan proces koji zavisi od vaših ličnih preferencija i potreba. Uz malo istraživanja i pažljivog razmatranja gore navedenih faktora, sigurno ćete pronaći fotelju koja će postati vaš omiljeni kutak za opuštanje i uživanje.