Depilacija toplim ili hladnim voskom – šta izabrati?

Neželjene dlake na telu su neprijatna pojava i za zene i za muškarce, a njihovo uklanjanje je proces za koji svako želi da nađe najefikasnije rešenje. 

Iako je brijanje čest izbor za uklanjanje dlaka, ovaj metod nije baš efikasan, a ni sasvim bezbedan, budući da postoji rizik od posekotina i iritacije kože. 

Depilacija, s druge strane, je metod koji je umnogome efikasniji i predstavlja rešenje koje daje relativno trajne rezultate. Dlake uklonjene voskom za depilaciju ne izrastaju čak i po mesec dana, što vas znatno oslobađa brige o neželjenim dlakama na telu. 

Najpoznatiji voskovi za depilaciju su topli i hladni vosak. Obe vrste voska su efikasne i uspešne u uklanjanju dlaka, a razlika među njima tiče se same kože, odnosno, određena vrsta voska je pogodnija za određene tipove i stanja kože. 

Najbolji vosak za depilaciju je onaj koji odgovara vašem tipu i stanju kože, kao i karakteristikama same dlake, o čemu možete više pročitati u nastavku teksta.

Topli vosak – pogodniji za jake dlake

Topli vosak za depilaciju se dobija zagrevanjem na tačno određenoj temperaturi koja će koži biti prijatna, a istovremeno efikasna u otvaranju pora i folikula dlake, što sam proces depilacije čini znatno manje bolnim, ali i znatno uspešnijim i efikasnijim.

Efekat glatke kože nakon depilacije toplim voskom traje od 4 do 6 nedelja. Redovno praktikovanje ove vrste depilacije smanjuje rizik od uraslih dlaka

Topli vosak je blji izbor za osobe koje imaju jake dlake jer se postupak može ponoviti više puta na istoj regiji, dok se sve dlake ne uklone.

Hladni vosak – pogodniji za slabije dlake

Depilacija hladnim voskom je jednako uspešna metoda kao depilacija toplim, a razlika je u načinu pripreme, načinu uklanjanja, ali i jačini dlake. Nakon što se nanese na kožu, hladan vosak se uklanja posebnim trakama za depilaciju. 

Kozmetičari preporučuju depilaciju hladnim voskom osobama koje imaju tanje i slabije dlake, jer će ih hladan vosak sasvim uspešno ukloniti. Hladni vosak se takođe preporučuje osobama koje imaju problem sa proširenim venama i kapilarima, budući da ne zagreva kožu kao topli vosak. 

Depilacija hladnim voskom je dobar izbor i za bikini zonu. Za hladni vosak je, za razliku od toplog, karakteristično da se postupak uklanjanja dlaka ne sme više od jednog puta ponoviti na istoj regiji, jer može izazvati iritacije. 

Brinite o svojoj koži – nega je preduslov za lepu kožu

Svako od nas, a naročito dame, žele da imaju lepu, mekanu i negovanu kožu. Zato i uklanjaju višak dlaka sa tela, kako bi koža bila glatka. 

Ipak, briga o koži pored depilacije obavezno uključuje i adekvatnu negu, kako bi rezultat bila zdrava i lepa koža. 

Važno je kožu tretirati pilingom, najbolje pre depilacije, čime se odstranjuju izumrle ćelije kože, a redovnim pilinzima se može preduprediti i  urastanje dlaka. 

Pored pilinga, kožu treba negovati i odgovarajućim losionim, kremama i puterima za telo, koji će joj dati potrebnu vlažnost, hidrirati je i pružiti joj hranljive materije, što je naročito važno posle depilacije. 

Dodatni saveti za brigu o koži nakon depilacije:

  • Izbegavati tuširanje odmah nakon depilacije, najbolje je sačekati par sati da se koža smiri
  • Izbegavati fizičku aktivnost poput vežbanja u teretanu odmah nakon depilacije
  • Izbegavati usku odeću par sati nakon depilacije
  • Izbegavati losione i kreme sa alkoholom nakon depilacije, već birati prirodne prerate sa umirujućim dejstvomm.