Na čemu nikako ne bi trebalo da štedite u kupatilu? Jedan odgovor će Vas iznenaditi

Renoviranje kupatila predstavlja veliki poduhvat koji zahteva dosta novca, ali i vremena, jer je gotovo nemoguće uskladiti sve majstore. Za renoviranje ili pravljenje novog kupatila će Vam, u najboljem slučaju biti potrebni vodoinstalater koji će, se baviti kanalizacijom i vodovodnim cevima, a kasnije keramičar, električar i majstor koji će Vam postaviti sve kupatilske elemente.

Takođe, treba na vreme nabaviti sav materijal koji će biti majstorima potreban i još pronaći mesto za skladištenje istog, što može biti ozbiljan problem ukoliko se radi o malom stanu. Osim što ovaj proces zahteva ozbiljnu logistiku, svi ovi radovi, ali i materijal, mnogo koštaju. 

Upravo su zbog cene radova i materijala mnogi koji su ušli u poduhvat opremanja, odnosno renoviranja kupatila, su primorani na to da prave neke ustupke i da smanjuju troškove i to uglavnom na uštrb materijala i opreme za kupatilo. Iako se slažemo da je sasvim u redu uštedeti novac na nekim stvarima, kod toliko velikog poduhvata kao što je renoviranje kupatila, na nekoliko stvari ne treba štedeti, odnosno, ne treba nužno kupovati najjeftiniji proizvod. Razlog za to je očigledan, ukoliko u želji da uštedite makar neki dinar, kupite nekvalitetan proizvod, isti će Vam jako kratko trajati i možda ćete zbog njega imati više štete nego koristi pa će Vas sanacija problema koštati daleko više nego da ste u samom startu uložili u kvalitetan proizvod. 

Uložite u dobar bojler

Retko ko na početku renoviranja kupatila uopšte i razmišlja o tome da li će kupiti nov bojler ili će zadržati stari i samo ga reparirati. Činjenica je da je bojler jedan od najvećih potrošača u kući i jedan od najopasnijih uređaja koji moraju redovno da se održavaju. Ukoliko imate baš stari bojler naš predlog je da uložite novac u novi. Iako će to povećati cenu radova, videćete da će Vam se isplatiti – računi za struju će Vam se značajno smanjiti, a ukućani i kuća će Vam biti bezbedniji. Naš savet je da uložite u kvalitetan prohromski bojler koji dugo drži toplotu. Videćete da će se isplatiti u odnosu na bojler sa običnim kazanom. Ukoliko Vam bojler i nije toliko star, pozovite majstora da ga očisti od kamenca i eventualno da zameni grejač kako bi nesmetano radio.

Kupite kvalitetne slavine za kupatilo

Činjenica da su se slavine za kupatilo našle na ovoj listi je verovatno iznenađenje za mnoge. Zapravo, kada se oprema kupatilo, slavine se uglavnom kupuju na kraju, kada je novac predviđen za radove već potrošen. Zbog toga se dešava da se kupe nekvalitetne slavine koje su jako kratkog veka. 

S druge strane, danas su slavine za kupatilo estetski dodatak u kupatilima, pa mnogi, umesto na kvalitet, više pažnje obraćaju na njihov izgled. 

Treba naglasiti da su slavine za kupatilo, i one na lavabou i u kadi, izuzetno važne i da, ukoliko su lošeg kvaliteta, u jako kratkom vremenskom periodu mogu da se pokvare. Pod kvarovima mislimo na curenje koje se nekada teško primeti, a može da izazove ozbiljne probleme, na „rasklimavanje“ elemenata kao i na činjenicu da zbog toga, ukoliko su jednoručne, nije moguće podesiti adekvatnu temperaturu vode, što može da stvara problem prilikom kupanja ili umivanja.

Ukoliko dođe do toga sigurno ćete morati da ih menjate u nekom trenutku, što automatski znači da ćete imati nepotrebni dupli trošak. Možda je bolje da kupite kvalitetne slavine za kupatilo koje ne izgledaju baš kako biste Vi želeli, nego da po svaku cenu ulažete u slavine određenog izgleda koje su lošeg kvaliteta. Definitivno ćete sebe poštedeti kasnije glavobolje.

Za one koji opremaju kupatila u restoranima ili drugim komercijalnim objektima savetujemo kupovinu slavina za kupatilo sa senzorom. Ovo je odličan način da sprečite poplave toaleta ukoliko neki nemaran gost zaboravi da zatvori vodu. 

Materijal za vodovod i kanalizaciju

Prilikom renoviranja kupatila ljudi se uglavnom fokusiraju na to kakve će pločice i tuš kabine ili kade kupiti, dok im ono što se ne vidi nije neki prioritet. A te stvari su najvažnije. Naš savet je da uložite u kvalitetan materijal za vodovod i kanalizaciju kako u nekom trenutku ne bi došlo do pucanja cevi koje može da izazove ozbiljnu štetu i izuzetno je skupo za sanaciju. 

Isto je i sa materijalima za hidroizolaciju – nemojte na tome štedeti. Kada Vam se pojave fleke na spoljnim zidovima kupatila ili kod komšija u stanu, shvatićete da je trebalo da uložite novac da dobro izolujete celo kupatilo.

Kupite dobar vodokotlić

Ukoliko ste pobornik ugradnih vodokotlića naš savet je da kupite najkvalitetniji mogući jer, ćete u slučaju kvara, morati mnogo da uložite u popravku, a eventualno curenje nećete dugo primetiti.

Dakle, kada sređujete kupatilo, bitno je da se fokusirate na to da uložite novac u one elemente koji, ukoliko se pokvare, mogu da izaovu ozbiljne havarije za čiju će popravku biti potrebno mnogo vremena i dana.