Zašto elektronsko bankarstvo odgovara banci?

Banke konstantno unapređuju svoje usluge i pokušavaju da budu konkurentne sa povoljnim ponudama i dugim rokovima. Ipak, razvoj elektronskog bankarstva je otvorio vrata za širenje klijenata koji sada ne moraju da fizički dolaze u banku već online dobijaju sve usluge.

Sigurno je da je najveća korist od većeg broja klijenata, ali nije i jedina koja se dobija. Postoje i drugi benefiti koji odgovaraju i banci, čak i više nego klijentima.

Online usluge – bolja organizacija radnika

Radnici banke sada imaju mogućnost da online sarađuju sa klijentima, brže i efikasnije nego inače. To znači da će se za sat vremena rada mnogo više posla obaviti pa će i efikasnost poslovanja biti podignuta na viši nivo.

Mnogo je više online sastanaka kod kojih se ne gubi vreme kao kada se sastanak obavlja uživo. Klijent je uvek na raspolaganju za sva pitanja pa se mnogi poslovi obavljaju za samo par sati u odnosu na dane koji su nekada bili potrebni (obrada kredita).

Banke nisu prepune klijenata, mnogo više se poslova radi online, a u filijale dolaze oni koji imaju konkretne potrebe za direktnim kontaktom.

Beskontaktno plaćanje telefonom – pojeftinjuje transakcije

Beskontaktno plaćanje telefonom predstavlja aplikaciju koja se instalira na telefon i služi za skladištenje platnih kartica u digitalnom obliku. Reklo bi se da to najviše odgovara klijentima, ali i banke vole beskontaktno plaćanje.

Prva prednost je ta što se mnogo više transakcija obavlja nego da se koriste klasične kartice ili gotovina. Jeftinije su transakcije što je još jedna povoljnost pa se otvara prostor za privlačenje klijenata i pružanje jeftinije usluge.

Reč je o istom obliku transakcija koje dobijaju digitalni oblik pa je bekontaktno plaćanje nešto što donosi veliku korist i bankama i klijentima pa se stalno promovišu ovakve usluge.

Nema bespotrebnih troškova

Pošto klijenti banke plaćaju tačno onoliko koliki su računi, imaju više novca na raspolaganju za još neku transakciju.

Mobilni novčanik i plaćanje QR kodom donosi beskontaktno plaćanje gde ne postoji potreba za vraćanjem kusura i korišćenjem novčanica u novčanim transakcijama. To i banci olakšava poslovanje pa podstiču klijente na korišćenje ovakvih digitalnih usluga za pametnije raspolaganje sopstvenim sredstvima.

Smanjuje se potreba za šalterskim radnicima

E-banking je usluga koja dozvoljava online pristup računu i transakcije uvek i na svakom mestu, potreban je samo računar i internet veza. To znači da ni bankomati više nisu neophodni, a pogotovo šalterske službe za svakodnevno plaćanje i prenos novca.

M- banking je vrsta elektronskog bankarstva koja se koristi na mobilnom telefonu i baš kao mobilni novčanik, i ona se dobija od banke i služi za pristup računu lakše i brže nego da se ulazi na sajt banke. 

Sve to je donelo da se broj potrebnih zaposlenih u bankama smanji i da službe rade efikasnije, a sa manje zaposlenih. Zbog toga je ovo još jedna prednost koju banke dobijaju i olakšavaju poslovanje.Banke imaju veliku konkurenciju. Jedan od načina da se privuku klijenti jeste i da se ponuda tako organizuje da klijenti imaju pristup svim uslugama bez odlaska u banku, a banka zbog toga niže troškove i efikasnije poslovanje. Zbog toga se elektronsko bankarstvo razvija ovom brzinom.