Sadnice voća mogu naći svoje mesto i u dvorištu

Nekako se svi s proleća priklonimo cveću kao načinu da se uredi i ulepša dvorište. Sigurno da je to i jedan od najlepših načina da vrt zablista, naročito kad sve ozeleni i procveta. I dok neki pribegavaju zimzelenim sortama, a neki listopadnim, oni treći se odlučuju za – sadnice voća.

Ne, te sadnice ne moraju biti rezervisane samo za voćnjak – one se sve češće mogu susresti i u dvorištima. I te kako su lepe i doprinose celokupnom ambijentu, a još su lepše kada sa njih krenemo da ubiremo plodove. 

Ne morate biti profesionalni voćar

Sadnice voća su biljka pre svega, može se reći pa kao i svaka druga. I oko ukrasnih biljaka ima posla, nekad više a nekad manje nego što je to slučaj kod voćki. Okopavanje, prihranjivanje, orezivanje, zalivanje i ostali poslovi nešto se podrazumeva, i što je jedan prosečan trud i rad koji kod mnogih vrsta mora da postoji. Naravno, ako hoćemo da biljka napreduje. Kada se odlučite da neku voćku zasadite u dvorištu, u tome ne morate biti vrstan stručnjak, ali je potrebno neko osnovno znanje za pravilno uzgajanje.

Takvo znanje možete dobiti od onih od kojih kupujete sadnice, ali i od stručnjaka za tu vrstu biljaka. Internet je, naravno, i u toj oblsati pun saveta i tutorijala – pa na vama je da presudite odakle ćete da crpite znanja. Ipak, neka to uvek budu oni koji su u toj oblasti iskusni i provereni stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom.

Flora sadnice voća koje karakteriše kvalitet

Bilo da su vam potrebne sadnice voća kako biste ulepšali dvorište i uživali u njihovim plodovima kada za to dođe vreme, ili su vam ambicije veće pa želite da zasadite čitav voćnjak i krenete profesionalno da se bavite voćarstvom, rasadnik Flora je mesto na kom možete da započnete taj svoj poduhvat.

Rasadnici odavno nisu samo mesto do kog treba da dođete, već ono dolazi do vas tako što na veb sajtu odaberete sadnice koje vas interesuju, naručite ih i čekate da vam dođu na željenu adresu. Dakle, pola muke je rešeno. Ono što je kupcima dragoceno jeste to što sadnice stižu spremne – već orezane, te je potrebno samo iskopati zemlju i smestiti ih u nju.

Koje sve voće možemo zasaditi u dvorištu

Postoje neke popularne vrste koje se sade u dvorištima, a izbor zavisi od toga šta vam je potrebno. Naime, dva su najčešća razloga zašto se sadi drvo nekog voća u dvorištu – hlad i plod. Ukoliko ste osmislili neko mesto na placu gde biste napravili hlad u kom biste mogli boraviti kada su dani puni žege, onda to treba da budu sorte koje imaju razgranatu krošnju. Jedna od onih koje se često biraju jeste orah, ali to mogu biti i trešnja, jabuka i slično.

Ipak, najpoznatiji i najvoljeniji hlad jeste onaj koli pravi vinova loza. Jedino što je nekim sortama uslovno rečeno mana jeste to što im je do postizanja veličine da prave hlad potrebno dosta vremena. S druge strane, ako su dekoracija i sam plod u fokusu, onda se biraju stubaste vrste voća koje su sve popularnije i u velikim voćnjacima jer su izuzetno pogodne za održavanje i branje. Ono što je od takvih sorti poznato jeste aronija, borovnica, stubaste kruške i jabuke…

Birajte organsko i birajte pametno

Kako se sve više pažnje posvećuje tome da ono što uzgajamo i konzumiramo bude i zdravo, prilikom izbora treba da se usmereno na organske sadnice. Takve sadnice odlikuje kvalitet, poznato poreklo, ali i ukusni plodovi naposletku. S druge strane, treba se voditi nekim smernicama prilikom odlučivanja koju voćku izabrati.

Iako se svi tom prilikom vodimo sopstvenim ukusom i koje voće najviše volimo, ipak treba uzeti u obzir mesto na kome se planira sadnja, koji su uslovi tu i kakvo je zemljište. Zato su tu saveti stručnjaka najdragoceniji – oni će znati tačno da vas upute koje su sadnice za koje uslove.

Osnovna pravila sadnje

Da bi se biljka pravilno razvijala i davala plodove, važno je pre sadnje proverite da li je zdrava (skraćivanje korena i odstranjivanje suvih delova). (Kada naručujete sadnice iz rasadnika Flora, one su već zdrave i spremne za sadnju, pa za tim nema potrebe.) Nakon toga sadnica se potapa u vodu u kojoj je rastvoreno sredstvo za bolji rast.

Kada se bira mesto, treba korenu obezbediti dovoljno mesta da se razvija. Kada se rupa iskopa, u nju se položi đubrivo, pa se zatim postavi sadnica koja se zatrpa zemljom preko korena, a nakon toga se zemlja utaba. Nakon toga, poželjno je sadnicu zaštititi mrežom protiv glodara, i pričvrstiti je za potporu kako je vetar ne bi ugrozio.