Kako da poljoprivredna proizvodnja ostvari veći prihod?

Svaki poljoprivrednik teži da ima maksimalne prinose po aru, da ima stočna grla koja su zdrava i dobre sorte, da unapređuje svoje gazdinstvo u svakom smislu. To znači sigurnije poslovanje, izvesniju budućnost i veći prihod.

Postoje različiti načini da se do cilja stigne: mudro ulaganje, mudro trošenje i krediti za poljoprivrednike kao odličan način za finansiranje svega. Dobrom organizacijom se dolazi do najboljeg rezultata i kontinuiteta u proizvodnji.

Plan je osnov uspešne poljoprivredne proizvodnje

Da bi svaki posao uspeo, važan je plan. Kada sve stavite na papir biće vam jasnije koji su vam prihodi, koji su vam rashodi, koliko bespotrebno ulažete u neke stvari i gde bi trebalo da preusmerite ta sredstva.

Nekada se mora u potpunosti odustati od jedne zamisli jer ne daje rezultate i to se najpre vidi kroz odstupanja od plana pa se stalno moraju upoređivati očekivanja sa postignutim u realnoj proizvodnji.

Neki troškovi su neophodni da bi poljoprivredna proizvodnja dala prihod

Matičenje stočnog fonda košta, ali donosi veći prihod. Sertifikovane sadnice su skuplje, ali su provereno dobrog kvaliteta, pa odatle treba početi i razmisliti šta bi unapredilo vaše poslovanje.

Ratarima i voćarima često trebaju kvalitetni preparati za prihranu i suzbijanje bolesti koji u ukupnom iznosu nisu u opšte jeftini, ali su nužan izdatak. Nekima treba efikasna zaštita od grada, sistem zalivanja pa se dobrim ulaganjem ne samo čuva biljke, već može učiniti da donesu mnogo veći prinos nego što se to očekuje. Nije dobro škrtariti na ovakvim stvarima jer su kočnica razvoja.

Krediti za poljoprivrednike – pravilan način za finansiranje svih troškova!

Najveći problem svakom poljoprivrednom gazdinstvu jeste kako da pronađe sredstva za velike redovne izdatke, ali i vanredne troškove koji se javljaju tokom čitave godine. Poljoprivreda zarađuje tek na kraju svog ciklusa, kada proizvede proizvode ili proda deo stočnog fonda, ali troškovi ne gledaju na to.

Čist primer je i proleće koje zahteva velika ulaganja, a cela zima je bila bez većih prihoda i mogućnosti za zaradu. U svakoj ovoj situaciji su krediti za poljoprivrednike najbolji način da se finansiraju svi izdaci i pokrivaju rashodi.

Banke odobravaju kredite na osnovu veličine gazdinstva i prinosa, ali i vrste ulaganja. Postoje standardni, veliki krediti za poljoprivrednike za investiciona ulaganja, ali postoje i krediti na kraći rok sa nižim maksimalnim nivoom za odobrenje.

Uz svaki se može dobiti grejs period tako da otplata počne za nekoliko meseci, godinu dana ili kasnije. To će pomoći da se iz budućeg prihoda plaćaju sadašnji rashodi i da se poljoprivreda razvija na zdravim osnovama. Iako mnogi poljoprivrednici, vlasnici malih imanja izbegavaju kreditne linije, ovo je zaista najbolji način da se poljoprivredna proizvodnja razvija i da se ostvari najveći prihod.Obratite se svojoj banci i izložite svoje zamisli i brige. Za razliku od drugih, krediti za poljoprivrednike se definišu prema uslovima proizvodnje, veličini gazdinstva i mogućnosti otplate. Za svaki se može dobiti grejs period i fleksibilan metod vraćanja iznosa tako da se ne optereti proizvodnja. Uz dobar plan i pravilna ulaganja vaša poljoprivreda će već ovog proleća „cvetati“ punom snagom!