Efikasnost mašinskih i elektrotehničkih procesa – značaj modernih tehnologija

Obavljanje delatnosti u oblasti proizvodnje, usluga, kao i trgovine, zahteva praćenje trendova i primene inovacija moderne tehnologije iz zemlje i sveta, kako bi se olakšalo izvođenje mnogih složenih procedura. Ne samo da se prate inovativna otkrića u cilju kretanja „u koraku sa vremenom“, već se zaista radi o uređajima, opremi i procesima uz koje je svaki radni poduhvat rednostavniji za realizaciju. Bilo da se radi o pokretanju, odnosno startovanju mašina, održavanja brzine i dinamike funkcionisanja proizvodnih traka, ili stvaranju energetskih ušteda, u modernom vremenu je vrlo koristan uređaj Soft starter. 

U skladu sa visokim stepenom modernizacije proizvodnje i srodnih delatnosti, primenjuju se raznovrsna rešenja koja olakšavaju posao radnicima i daju vrhunske performanse praćene uvek uspešnim rezultatima. Zbog toga, veoma je važno da svaki postupak rada bude pouzdan, testiran sa više aspekata i što je najznačajnije – bezbedan u svakom trenutku. Razvijanje svesti o benefitima koje daju najsavremenija tehnologija u mašinstvu i elektrotehnici, veoma je bitno za preuzimanje inicijative i uvođenje inovacija.

Zašto je bitno uvođenje inovacija u proizvodne, industrijske i druge procese?

Moderno doba donosi sa sobom kontinuirano razvijanje novih idejnih i drugih rešenja us svim sferama poslovanja i postojanja kompanija, koje dalje primenjuju otkrića moderne tehnologije, kako bi bile konkurentne na tržištu i ostvarivale uspešne rezultate. Danas je prosto neophodno biti u toku sa svim novinama u svim oblastima, pa tako i kada se radi o mašinstvu, elektrotehnici i izuma koji su u domenu mehanike vrlo praktični i primenjivi. 

Neki uređaji imaju zadatak da olakšaju startovanje jednostavnih ili kompleksnih mašina, drugi da štede električnu i drugu energiju, zatim da ubrzaju postupak nastanka novog proizvoda, a sve to sa aspekta bezbednosti, sigurnosti i uz poštovanje najviših svetskih standarda kvaliteta i održivosti. Ukoliko se to ne primenjuje, kompanije često nazaduju i ne ostvaruju uspešne rezultate, s obzirom da ne prepoznaju važnost uvođenja inovacija u svoje poslovanje i to neprekidno.

Soft starter – tehnologija koja stvara značajne razlike i benefite

Funkcionisanje elektromotora jednostavnih i kompleksnih mašina zasniva se na pravilima startovanja, rada i zaustavljanja, u čijem domenu važnu ulogu ima uređaj za Soft starter. Radi se o otkriću modernog vremena koje omogućava usporavanje pokretanja asinhronih motora uz smanjenje mehaničkog opterećenja, ali znatno lakše startovanje i veću snagu u trenutku. 

Najtraženiji širom sveta su upravo asinhroni trofazni motori, koji mogu imati jednostavno i robusno konstrukcijsko rešenje, širok spektar raspoložive snage, kao i najmanje potrebe za održavanjem, a Soft starter obezbeđuje da njihove prednosti rada dođu do izražaja. Kako trofaznu struju generalno odlikuje velika startna snaga, zahvaljujući otkrićima mikroprocesorske i energetske tehnologije i elektronike kao što je „meki starter“, održava se na optimalnom nivou uz visoke radne performanse.

Prednosti koje stvara Soft starter u mnogim delatnostima

Mnogo sjajnih strana ima Soft starter u brojnim delatnostima, a prednosti se posebno prepoznaju u smanjenju mnogih opterećenja. Naime, mnogo je manje mehaničko opterećenje na zupčanicima, spojnicama i lancima, proklizavanje u pogonskom remenu, zaitm niži nivo vibracija transportnih traka, kao i opterećenja električne energije. Kao idealna zamena za „zvezda – trougao“ sistemom i vezom koja je regulisala visoku početnu struju elektromotora, Soft starter ima moć i da produži njihov vek upotrebe, kao i da optimizuje energiju koja se koristi u procesima. 

Veliki benefiti prepoznati su za pokretanje raznovrsnih pumpi, proizvodnih traka, umanjenje hidrauličnih udaraca, kao manje mehaničko opterećenje kompletnog sistema jednostavnih ili složenih mašina. Zahvaljujući tehnološkom napretku i otkrićima, ovakvi uređaji obezbeđuju kombinaciju laganog startovanja elektromotora, sistema kočenja uz niži nivo energije, uz brojna automatska podešavanja. Uz efikasno pokretanje nižeg nivoa napona koji postepeno raste prilikom ubrzavanja motora, sigurnost procesa je zagarantovana bez diskontinuiteta i bilo kakvih iznenadnih okolnosti. U proseku, nizak stepen startnog napona smanjuje i momente obrtaja motora prilikom pokretanja, koji je postavljen u rasponu od 30% do 60% osnovnog nivoa napona.  

Za pouzdano i efikasno obavljanje delatnosti i svakog pojedinačnog radnog zadatka u najvećem broju delantosti koje podrazumevaju korišćenje jednostavnih ili složenih tipova mašina, Soft starter je idealno rešenje. Ne samo da je koristan u pogledu pospešivanja funkcija elektromotora, postizanja boljih rezultata i radnih performansi, već ima važnu ulogu za održavanje napona i energije na optimalnom nivou, bez rizika od iznenadnih promena i prekida često složenih procesa. 

Koristi se za veliki broj delatnosti prilikom pokretanja proizvodnih linija i traka, pumpi, kompleksnih ili jednostavnih mašina u pogonu, kao i svim procesima koji podrazumevaju korišćenje energetskih resursa i elektromotora. U modernom vremenu, brojne delatnosti podrazumevaju primenu oktrića u oblasti elektronike, mašinstva, industrije i drugih oblasti koje kao neizostavan element imaju i elektromotore, zbog čega „meki starteri“ imaju važnu ulogu za održavanje kontinuiteta rada i postizanja najboljih performansi.