Da li je bolji laminat ili parket?

Prilikom uređenja životnog prostora se javljaju mnoge nedoumice, a sasvim sigurno da je jedna od njih vezana i za to da li je bolje koristiti laminat ili parket? I naravno, kao i uvek kada je u pitanju neka takva nedoumica, ne može se dati odgovor koji može da bude smatran univerzalnim. 

Svi znamo šta je parket i imamo na umu to da je u pitanju podna obloga koja se koristila i koristi i dalje vrlo često, ali čini se da laminat sve više uzima primat. 

Vrsta podne obloge koja je sačinjena od nekoliko slojeva, laminat vrlo često podrazumeva kombinaciju nekoliko vrsta materijala, te se smatra otpornim i izdržljivim. Uz to, onaj sloj laminata koji se smatra glavnim je izrađen od visokokvalitetnih vlakana, što ga čini prilično otpornim na habanje. Uz to, gornji sloj laminata u većini slučajeva ima i dodatnu zaštitu od oštećenja, a zatim i od ogrebotina, vlage i UV zračenja. Podrazumeva se da lajsne za laminat u velikoj meri štite ovu podnu oblogu i čine ga još trajnijim. 

Razlog zbog koga je laminat posebno popularan u novije vreme nije vezan samo za činjenicu da je u pitanju izdržljiva podna obloga, već i zato što se na tržištu može naći vrlo širok spektar dezena, ali i tekstura, što čini da se laminat prilično lako može uklopiti u prostor različitih karakteristika. Uz to, ako se odaberu odgovarajuće lajsne za laminat, nema sumnje da će celokupan prostor izgledati mnogo lepše. 

Koja je osnovna razlika između laminata i parketa? 

Sasvim je logično da postoje značajne razlike između jedne i druge vrste podnih obloga, pa pre donošenja konačne odluke o tome da li je bolje koristiti laminat ili parket, treba svakako uzeti u obzir ne samo osnovne karakteristike i jedne i druge podne obloge, nego i prednosti i mane. 

Najpre zbog pristupačne cene ljudi biraju laminat, ali ne treba zaboraviti ni to da je u pitanju podna obloga koja važi za vrlo izdržljivu i koja ima zaštitni sloj protiv habanja. Uz to, ako se koriste odgovarajuće lajsne za laminat, koje se dobro uklope uz ovu podnu oblogu, onda nema sumnje da će zahvaljujući velikom izboru tekstura i dezena laminata, celokupan prostor biti uređen baš onako kako ukućanima odgovara. 

Sa druge strane, parket kao podna obloga uglavnom podrazumeva elegantniju opciju, a radi se o oblogama koje su izrađene od prirodnih materijala, što u velikoj meri povećava i njihovu vrednost. Ne treba zaboraviti ni to da se parket uglavnom koristi u prostorijama, koje ukućani žele da ih učine toplijim, prosto zato što ovakva vrsta podne obloge u velikoj meri može da oplemeni konkretnim prostor. 

Zašto su važne lajsne za laminat? 

Ako mislite da je dovoljno samo postaviti laminat, te prethodno odabrati odgovarajuću nijansu, odnosno dezen i teksturu, prevarili ste se. Naime, lajsne za laminat predstavljaju sastavni deo ovih podnih obloga i igraju vrlo značajnu ulogu. 

Podne lajsne se koriste kao završne, u smislu da zahvaljujući njima laminat dobija potpuno drugačiji izgled, kao i cela prostorija. Najjednostavnije je reći da lajsne za laminat u principu služe kao završni estetski dodatak, budući da se postavljaju na područje između zida i poda. Jednostavno, one se smatraju svojevrsnim prelazom između poda i zida, te daju završnu notu celokupnoj podnoj oblozi. 

U tom smislu je vrlo važno odabrati one lajsne za laminat, koje će se dobro uklopiti ne samo uz laminat, nego i uz celokupnu prostoriju. 

Pored toga što igraju značajnu ulogu u estetskom smislu, lajsne za laminat imaju naravno i praktičnu funkciju. 

Ne treba zaboraviti da zbog promena temperature i vlažnosti može doći do određenih promena u laminatu, pa ako se postave odgovarajuće lajsne, onda te promene neće biti uočljive, odnosno neće se videti takozvane dilatacione fuge, prosto zato što će pažljivo odabrane lajsne za laminat da ih pokriju. 

Još jedna od funkcija koji imaju takve lajsne vezana je za zaštitu ivica laminata. Naime, zahvaljujući postavljanju takvih lajsni, laminat će u velikoj meri da bude zaštićen od mnogih potencijalnih oštećenja, ali i od habanja. 

U određenim prostorima ovakve lajsne mogu da budu korišćene i kao svojevrsni kanali, koji imaju za cilj skrivanje instalacija, a na prvom mestu električnih kablova. Zahvaljujući njima će prostor delovati mnogo urednije, prosto zato što će na taj način kablovi biti skriveni. 

Izuzev standardnih lajsni, postoje i one koje se smatraju dekorativnim, a koje i te kako mogu da oplemene prostor u estetskom smislu. 

Posebno je važno voditi računa o tome koje lajsne za laminat treba izabrati, te imati na umu da bi one po boji, odnosno nijansi trebalo da se maksimalno uklope u prostor, tako da eventualno mogu biti za nijansu tamnije ili svetlije u odnosu na laminat, a u većini slučajeva se preporučuje da budu iste nijanse, odnosno boje kao i podna obloga. Naravno ako je to moguće. 

Kada je bolje koristiti laminat, a kada parket? 

Od mnogih faktora zavisi kada je bolje koristiti jednu, a kada drugu podnu oblogu. Pored toga što treba uzeti u obzir želje ukućana, treba razmišljati i o praktičnosti. Isto tako, odluka o tome da li je bolje laminat ili parket koristiti u konkretnom prostoru, u velikoj meri zavisi i od toga koliko finansijskih sredstava ukućani imaju na raspolaganju. Za više informacija o ovom poređenju, posetite sajt salona Alpod gde će te sa sigurnošću tvrdimo, dobiti jasne odgovore šta je u vašem slučaju bolji izbor.

Svakako treba razmotriti prednosti i mane i jedne i druge podne obloge, te pronaći onu, koja će maksimalno ispuniti očekivanja svih ukućana, sa jedne strane, a sa druge učiniti prostor toplijim, lepše uređenim i zaštićenim. I baš zato su bitne i lajsne za laminat i one koje se koriste za parket, prosto zato što se smatraju svojevrsnom finalnom obradom.