Alati i mašine potrebni svakom domaćinstvu

Vikendom majstori najčešće ne rade, ne izlaze na teren i odmaraju, baš kao i većina radnog sveta. A i kada rade, tarife su im prilično visoke, poduplane, jer eto, hitni pozivi zahtevaju i visoke cene. Kako to obično biva, kvarovi se najčešće i dešavaju kada je to najmanje potrebno i kada ih je najteže rešiti, kada vam nešto hitno treba ili kada nijednog majstora nema na vidiku. Zato je najpre dobro imati bar neki osnovni alat, kako ručni, tako i električni, pri ruci, kako biste samostalno rešili nastalu situaciju ili premostili određene stvari i profunkcionisali dok profesionalci ne reše posao.

Bilo da imate određenog iskustva i znanja ili nikada do sada niste ni čekić u ruke uzeli, činjenica je da ništa i ne možete da naučite da popravite i/ili napravite ukoliko određeni alat nemate pri ruci. Kako naučiti da ekser ukucate brzo, ravno u drvo, ako nemate ekser koji biste ukucali i čekić kojim biste to obavili?! Veoma je važno da svako domaćinstvo, posebno ono koje ubraja kuću u svom sklopu, ima određene alatke, jer je to najpotrebnije da bi se popravljalo, uređivalo, nadograđivalo i uvek sve bilo baš kako treba. Možda će vas neke stvari začuditi zašto se nalaze na spisku, ali brzo ćete uvideti njihove prednosti.

Motorne testere

Možda vam je već u glavi kako je dovoljna sekira za cepanje drva da se neko drvo prekrati, da se daščica iseče, ali motorne testere su daleko korisnije od toga da se koriste samo i isključivo za drva za ogrev. Naravno, kada domaćinstvo koristi drvo kao gorivo za šporete i peći, onda su one nezaobilazne, jer skraćuju vreme sređivanja drva pred zimu i u zimskim danima, te olakšavaju ceo proces pripreme.

Ali, motorne testere se mogu koristiti u drugim situacijama. Česta potreba, kada živite u kući, jeste da isečete određene daske i građu za ogradu, pravljenje neke ostave, pa i za pravljenje kućice za psa koji se nalazi napolju. Zamislite koliko bi trajalo ručno testerisanje svake daske i kompletnog materijala? Verovatno danima kada ubrojim sve dodatne obaveze, posao, odmaranje… Motorne testere služe da u par sekundi sve to završite i imate spreman materijal za bilo kakav posao. Ono šta često odvraća jeste ulaganje, ali za motorne testere cena ne mora uvek da bude visoka, to najpre zavisi od njihove veličine, jačine, mogućnosti, pa nekada i perioda kupovine. Ovo nije alat koji se kupuje u sekundi, već sačekajte neku akciju, period popusta i dobićete je baš po ceni koja vam verovatno odgovara, ali imajte na umu da je motorna testera uvek deo kvalitetne kućne radionice. 

Akumulatorski alati

Električni alati su uvek dobra investicija, posebno ako dosta vremena provodite u svojoj radionici, radeći oko kuće, praveći i popravljajući. Međutim, ipak su oni u kućnim uslovima i samim domaćinstvima dosta ređe potrebni. Bolja opcija za ulaganje jesu akumulatorski alati, jer sa njima nemate nikakvih ograničenja, možete raditi unutra, napolju, na visini, bez potrebnog izvora električne energije. Bušilice, brusilice, rende, brojni drugi aku alati mogu biti potrebni u domaćinstvima. Ono šta je, međutim, najčešće potrebno jesu bušilice, jer uvek ima nešto da se odvije, izbuši neki nameštaj, zaviju stranice ormara, kreveta… Za to zaista ne morate čekati majstora, već uz šrafciger, a još bolje akumulatorski alat problem je rešen kroz nekoliko minuta. 

Baštenski alat

Sam baštenski alat može da broji mnogo toga odjednom. Zavisno od toga šta imate u svom dvorištu, da li imate i neku izdvojenu baštu u kojoj možda gajite povrće i voće, zavisiće i alat koji se koristi. Ali, kada kimate dvorištance koje vam služi za odmaranje, uživanje, letnje relaksacije, najpotrebnije od ručnog alata jeste da posedujete makaze za travu i granje, te živu ogradu, grabulju za sređivanje pokošene trave, te po koju krampu i ašov koji će vam biti najbolji prijatelji u momentima sadnje cveća. 

Kada govorimo o alatima na struju, onda su tu najpre trimeri i električne kosilice. Ručno košenje trave nije najprijatnije i najlakše, a uvek ostane neki deo koji se ne pokosi, te trava nikada ne bude lepo jednaka. Zato su kosilice i trimeri odlični za domaćinstva. Omogućavaju vam da veoma brzo pokosite svu poraslu travu, a to znači da će vam dvorište uvek biti uredno, čisto i sa lepo pokošenom, svežom travom koja izgleda kao neki zeleni tepih. 

Merni alati

Pošto smo došli do njih, da li vam je uopšte palo na pamet da vam u domaćinstvu treba neki merni alat? Uglavnom je ovo deo alata koji se sasvim zaboravlja. Nikada se neće zaboraviti kosilica, motorna testera, sekira, čekić, lopata, ali merni alat skoro bez izuzetka hoće. Ipak, vrlo je potreban kada se nešto pravi, popravlja, obrađuje neki materijal. 

S jedne strane, tu su alati koji služe za merenje, a to su metar, libela i pantljika, te ćete ih kod starijih skoro uvek pronaći bar u po dva primerka u radionicama ili ostavama. Drugi, još važniji merni alat jeste glimerica. Njeno korišćenje se vezuje za proveru napona, pa se bez nje u rešavanje problema sa strujom nikako nije dobro upuštati.

Ručni alat

Za kraj ono najpotrebnije, mnogobrojni ručni alat. Šta sve ručni alat može da podrazumeva? Čekić, klešta, motocangle, francuske ključeve, gedoru, šrafcigere, te još mnogo toga. Za ručni alat važi jedno pravilo koje se uvek ispostavi tačnim, a to je da nikada nije dovoljno i nikada se ne dogodi da imate apsolutno sve potrebno. Zato je dobro, bilo da imate već neke starije alate, nabavite i jedan set ručnog alata. U formi plastičnih kofera, manjih ili većih, procenjeno je da svaki poseduje određen alat potreban domaćinstvima, amaterima, profesionalcima, tako da je sve uvek na jednom mestu. Sve vrlo uredno i dobro posloženo. 

Uz sama alat ne zaboravite da će vam uvek biti potrebna i određena oprema, a najpre potrošni materijal. To su svakako ekseri različitih veličina, šrafovi, tiplovi, navoji, ali i različite žice, kanapi, drveni materijal… Čak i onda kada vam se čini da nešto ne znate da radite i nečim da rukujete, u momentima kada zatreba a niko nema da pomogne, vrlo lako se svi snađu, nekada i pomoću štapa i kanapa, ali kada je alat tu bude dosta lakše i uspešnije.